logo zamek malbrok
Muzeum zamkowe
w Malborku
Ludzie i miejscaPrzyroda Polski PółnocnejZ kolekcji SierakowskichForma funkcja nowoczesność

Wystawy i wnętrza / Mieszkanie Prepozyta

 

Pomieszczenie założone na planie prostokąta, posiada sklepienie gwiaździste, dwuprzęsłowe. Pola sklepienne oraz żebra tynkowane.

W ścianie północnej ostrołukowa wnęka z oknem sklepionym odcinkowo, z drewnianymi laskowaniami w górnej części skrzydeł zewnętrznych. Sala pełniąca w średniowieczu funkcję mieszkania Prepozyta jest połączona z niewielkim, sklepionym krzyżowo, pomieszczeniem w wieży północno-wschodniej, które najprawdopodobniej pełniło funkcję skarbca i archiwum kapituły. W latach 20 XIX wieku, po rozbiórce gotyckiego sklepienia, wprowadzono podział na dwie kondygnacje, przeznaczając je na biura. Obecne sklepienie zostało zrekonstruowane w roku 1874, podczas prac restauracyjnych prowadzonych pod kierunkiem Gustava Reicherta.