tekst alternatywny
AktualnePlanowane
Archiwum
Pustułkowa Kamera
A A A
Data rozpoczęcia: 22-02-2017
Data zakończenia: 31-07-2017

Pustułka (Falco tinnunculus) to mniejszy kuzyn sokoła wędrownego. Po myszołowie to najliczniejszy gatunek ptaka szponiastego w Europie. Jest wielkości gołębia i aktywnie poluje na mniejsze do siebie zwierzęta przede wszystkim ssaki, gady owady, a niekiedy ptaki. Samicę łatwo odróżnić od samca po kolorze upierzenia. Jest jednolicie brązowo ubarwiona i intensywniej ciemno cętkowana niż samiec, który dodatkowo wyróżnia się szarym upierzeniem głowy. Charakterystyczną cechą pustułek jest ich lot, w trakcie którego ptaki trzepocząc skrzydłami zatrzymują się w powietrzu, obserwując teren pod sobą w poszukiwaniu ofiary.
Pustułki są ptakami migrującymi, zwykle na południe Europy i północne wybrzeże Afryki. Lokalnie jednak niektóre pary mogą zimować czego przykład mamy w Kwidzynie. Pustułki w naszej okolicy spotkać można również w miesiącach zimowych.

Poczytaj więcej o pustułce w wikipedii