Strona główna / Muzeum / Wystawy stałe i wnętrza / Mieszkanie Prepozyta
ZbioryWystawy stałe i wnętrzaHistoriaDziałalność konserwatorskaEdukacja
Mieszkanie Prepozyta
A A A

UWAGA - EKSPOZYCJA NIEDOSTĘPNA DO 30.04.2017

w związku z pracami konserwatorskimi w sąsiedującym pomieszczeniu - SCRYPTORIUM

Pomieszczenie założone na planie prostokąta, posiada sklepienie gwiaździste, dwuprzęsłowe. Pola sklepienne oraz żebra tynkowane.

W ścianie północnej ostrołukowa wnęka z oknem sklepionym odcinkowo, z drewnianymi laskowaniami w górnej części skrzydeł zewnętrznych. Sala pełniąca w średniowieczu funkcję mieszkania Prepozyta jest połączona z niewielkim, sklepionym krzyżowo, pomieszczeniem w wieży północno-wschodniej, które najprawdopodobniej pełniło funkcję skarbca i archiwum kapituły. W latach 20 XIX wieku, po rozbiórce gotyckiego sklepienia, wprowadzono podział na dwie kondygnacje, przeznaczając je na biura. Obecne sklepienie zostało zrekonstruowane w roku 1874, podczas prac restauracyjnych prowadzonych pod kierunkiem Gustava Reicherta.

Zobacz podobne artykuły
Brak podobnych artykułów w naszym serwisie